Hvilke fliser skal du velge til gulv og vegg?

Det er med god grunn at flis er et høy elsket produkt. Det har lang levetid, er miljøvennlig og veldig lett for deg å rengjøre. Men hva bør du tenke på når du skal velge flis? Og hvilke typer flis finnes der ute?

Valget faller ofte på flis når man skal pusse opp bad, yttergang og kanskje vaskerom? Men, det er ingen grunn til at du ikke kan ha fliser i flere rom. Det er helt opp til deg. Det finnes nok valg der ute til at du skal få oppnå drømmen om design fra gulv til tak.

Les også: Slik får du et moderne bad i 2020

Hva betyr merkingen på flisene?

Fliser for våtrom er merket med ulike bokstaver, og disse forteller deg hvor glatte de blir i møte med vann. Vi har forklart merkingen nedenfor, men du kan ta med deg denne huskeregelen: Jo blankere flisen er, jo glattere blir den med vann på seg. Og motsatt med matte fliser.

A: Minst sklisikker

B: Medium sklisikker

C: Veldig sklisikker

Les også: Den gylne regelen når du skal pusse opp badet

Valget av flis kan påvirke romfølelsen

Fliser kommer i mange ulike størrelser og former, som kvadrat, rektangel og sekskantet. Formen og størrelsen på flisen er med på å fremheve rommets egenskaper. Ta for eksempel et lite bad, hvis du velger samme farge på flis både på vegg og gulv og i tillegg går for store fliser vil badet se mye større ut, enn om du hadde valgt små og ulike fliser på vegg og gulv. Når flisene på badet er i harmoni med badets størrelse, skaper du et mer helhetlig og rolig uttrykk.

Flisvalget påvirker romfølelsen.

Et lite bad får større romfølelse med store fliser.

 

Det er ingen lett avgjørelse å velge flis. Det finnes jo så mange valg. Vi ser mer og mer en miks av ulike materialer på veggen, ulike typer fliser, trevegg og mikrosement. I tillegg har vi servanter og toaletter som smyger seg inn i designet og blir en del av helheten.

Formatene på fliser som kommer mer og mer er 60x60cm, 75x75cm og 60x120cm. Det er ofte uttrykket på flisen som bestemmer formatet, men dette kan du få skreddersydd ned til centimeteren.

Visste du at det finnes trefliser?

Trefliser blir stadig mer populært. Behold det varme og lune uttrykket tre gir, samtidig som du får et vedlikeholdsfritt og solid materiale. Trefliser kommer i like mange former som vanlig flis gjør. Hva med fiskebeinsfliser på badet? Eller store rektangulære fliser?

Les også: Høstens heteste baderomstrender

Trefliser er på vei inn i trendbildet.

Trefliser gir badet en helt spesiell varme i uttrykket.

 

Husk å spørre om dette når du velger flis

Det er mange ting å tenke på når du skal velge flis. Derfor har vi laget en huskeliste til deg. Denne kan det være greit å ha for hånden når du er på flis-shopping.

1. Blir flisen glatt når den blir våt?

Jo mer polert en flis er, jo glattere er den. Sørg for at gulvflisen du velger ikke blir glatt når den blir våt. Dette er ikke like nøye på veggflis.

2. Tåler flisen bruksområdet?

En gulvflis skal tåle at man trår på dem, selvfølgelig. Er hardt brent flis er en god gulvflis.

3. Hvordan unngår jeg riper i gulvflis?

Det sitter stein fast under skoen, eller du mister noe skarpt ned på gulvet. Sånt skjer. Overflaten på en solid flis skal tåle dette uten å få riper.

4. Kan jeg bruke kalkfjerner på flisene?

Noen områder er spesielt vanskelig å komme til ved vask, og det kan danne seg kalkbelegg. Badet er spesielt utsatt for dette, så sørg for at du har valgt en flis som tåler mild kalkfjerner.

5. Hva må jeg tenke på når jeg fuger?

Det skal helst være enkelt å tørke av flisveggen og flisgulvet på badet, så det er en stor fordel hvis fugene ikke ligger for dypt eller blir ujevne. Ujevn eller for dyp fuge kan gjøre rengjøring vanskelig. Sørg for at den ligger så tett opp mot flisen som mulig. Dette gjelder både gulv og veggflis.

6. Vil du like flisene også om 10 år?

Nye pyntegjenstander og ny maling på veggen er fort gjort når du ønsker en endring. Når det kommer til fliser er det en litt mer krevende og dyr prosess hvis du angrer deg. Spør deg selv: Kommer jeg til å synes disse flisene er like fine om 10 år?

Svarte skiferfliser over kjøkkenbenken.

Fliser i rene, klassiske farger går aldri av moten.

Alle våre fagpersoner kan flis, og de er oppdatert på trender og ulike uttrykk. Stikk gjerne innom en av våre butikker og se på utvalget. Har du funnet en flis du liker, vis oss et bilde og vi hjelper deg med å komme i mål med ditt drømmebad.