Ikke glem kjøkkenkranen når du pusser opp!

Når de skal pusse opp kjøkkenet bruker de fleste mye tid på å finne en god layout. Plassering av hvitevarer, skap og kjøkkenøyer blir aldri overlatt til tilfeldighetene, og det er bra. Samtidig er det ikke så mange som tenker på hva slags kjøkkenkran de skal ha, og det er synd. Er det én ting man bruker ofte på kjøkkenet, er det nemlig vasken.

Vårt tips er derfor å legge litt tanker bak valg av kjøkkenkran også, for det finnes veldig mye å velge mellom. En god og praktisk kjøkkenkran kan gjøre mye for effektiviteten din, enten du lager mat eller tar oppvasken.

Les også: Den gylne regelen når du skal pusses opp badet

Prøve å velge en kjøkkenkran som oppfyller så mange som mulig av disse kriteriene, og helst alle.

1. Velg en berøringsfri kran

Berøringsfrie kraner har en rekke fordeler. De er mer hygieniske, mer miljøvennlige og man slipper stygge fingermerker på krommet. På kjøkkenet har man dessuten ofte hendene fulle, og det er fort gjort å søle mat eller vann på benken mens man fomler for å skru på vannet. Det slipper man med en berøringsfri kran. Mange berøringsfrie kraner har også hendler for å skru av/på vannet manuell, for situasjonene der man trenger det.

lekker kjøkkenkran

Hvis du har mulighet bør du legge vaksen til foran vinduet. Det gir godt lys, og det er hyggelig å kunne se ut. Det hjelper også med en lekker kran, som Bell Pro fra Damixa. Foto: Korsbakken.

 

2. Velg en kjøkkenkran med uttrekkbar tut

Å fylle en stor kasserolle med vann under en lav kran er klønete. Velg derfor en kran med litt høy bue, og helst en hvor du kan trekke ut tuten. Da blir det mye enklere å fylle opp kjeler og kaseroller, og den er en drøm å ha når man skal ta oppvasken. Farvel unødvendig vannsøl!

3. Velg en kran som ikke sløser med vannet

Å begrense unødvendig vannforbruk er et viktig miljøtiltak. En enkel måte å få til dette på, er å velge produkter som begrenser forbruket for deg. Moderne kjøkkenkraner har ofte pakninger, ventiler eller andre bestanddeler som reduserer vannforbruket, uten at man mister trykket. Med andre ord merker du ikke særlig forskjell i bruk, men du bruker færre kroner på strøm til varmtvannsberederen.

kjøkkenkraner i ulike farger

Kraner i sort og gull tar seg bra ut både på badet og kjøkkenet. Her ser du Silhouet-modellen til Damixa i nettopp sort og gull. Foto: Korsbakken.

 

4. Velg en kjøkkenkran som er stilig

Kjøkkenet i et moderne hjem er ofte mer synlig enn i gammeldager. Husk derfor at kranen på mange måter er et designelement som bør passe sammen med resten av interiøret. Ofte kan det være stilig med en utradisjonell farge, som gull eller sort. Sistnevnte er veldig trendy både på badet og kjøkkenet, og passer ekstra godt hvis du har sorte skapfronter og/eller svarte hvitevarer.

Les også: Slik gjør du et lite bad romslig

5. Velg en kran med tilkobling for oppvaskmaskin

Det mest praktiske er å ha oppvaskmaskinen ved siden av vasken, og da er det veldig kjekt koble på vannet til maskinen via kjøkkenkranen. Felles vanntilførsel og avløp for vask og maskin er praktisk, og det er også lurt å velge en kranmodell med avstengingsventil for oppvaskmaskinen. Da kan du veldig enkelt kutte vannforsyningen til maskinen ved en eventuell lekkasje.

6. Vurder en kjøkkenkran med ferdig kokende vann

Å vente på at vannet koker er aldri særlig spennende, enten man skal lage spaghetti eller en kopp te. Med en kran som den nye Grohe Red slipper man ventingen. Da får man nemlig vann på 100°C rett fra krana. Det sparer deg tid i hverdagen, og har også andre praktisk fordeler som enkel sterilisering av tåteflasker og annet utstyr til babyer. Den erstatter rett og slett vannkokeren din.

kran med ferdig kokende vann

Grohe Red-kranene har en knapp som lar deg bytte over fra vanlig vannforsyning til ferdig kokende vann. Foto: Grohe.