God håndvask er det viktigste smitterådet

Denne våren har verden for alvor lært hvordan usynlige bakterier og virus kan føre til alvorlig sykdom. God håndvask er det aller viktigste du gjør for å unngå smitte.

I forbindelse med coronautbruddet har myndighetene vært veldig tydelige på tre ting. Man skal holde avstand, man skal hoste og nyse i albuen og man skal vaske hendene ofte og grundig.

Håndvasken har mest å si

Det siste punktet har aller mest å si for å hindre smittespredningen. Forskning fra The International Journal og Environmental Research and Public Health, viser at grundig håndvask med såpe og vann reduserer bakterie- og virusspredning med så mye som 92 prosent!

Videre viste en studie fra SHR Heidelberg i 2018, at 80 prosent av alle smittsomme sykdommer overføres via hendene våre. Årsaken er at de fleste tar seg selv i ansiktet (bevisst eller ubevist) hele 16 ganger i timen i gjennomsnitt.

Les også: Slik får du et moderne bad i 2020

Vi bruker hendene hele tiden, og dermed er god håndvask en nøkkelfaktor for å hindre at man får bakterier og virus inn i kroppen. Behovet for hyppig og god håndvask er aller størst på steder med mange personer, som kontorer, restauranter, skoler og så videre, men det er også viktig hjemme i din egen bolig.

Berøringsfrie kraner øker effekten

Tradisjonelle kraner krever at du berører dem for å skru på og stenge vannet. Det første du gjør når vasken er ferdig, er altså å ta på det samme punktet som du tok på da hendene fortsatt var skitne. Det betyr på ingen måte at håndvask med vanlige kraner er bortkastet, men skal du ha best mulig effekt er berøringsfrie kraner å foretrekke.

Med slike kraner kan du tross alt vaske hendene uten å ta på noe som helst.

berøriongsfrie kraner som minker smittefare

På kjøkkenet håndterer man mat, derfor er god hygiene minst like viktig der. Foto: Oras

 

Andre fordeler med berøringsfrie kraner

Foruten redusert smittefare er også berøringsfrie bra for miljøet. Ettersom kranen skrur seg av automatisk reduseres vannforbruket. Redusert vannsløsing skåner miljøet, samtidig som mindre vannforbruk også reduserer vannregningen.

På toppen av dette forsvinner de irriterende fingermerkene på krommet, ettersom skitne hender ikke trenger å berøre kranen. Det ser renere ut, fordi det er renere.

Hvordan vasker man hendene skikkelig?

Det er vanskelig å gjøre feil når du vasker hendene, men det er lett å slurve. Derfor har Folkehelseinstituttet (FHI) satt sammen en slags bruksanvisning (se i bunnen) som sikrer effektiv og grundig håndvask.

Det aller viktigste er å holde på lenge nok. FHI anbefaler at man bruker minst 40 sekunder på håndvasken, ja gjerne et helt minutt. Ved å bruke rikelig å med såpe, og følge de ulike bevegelsene i oppskriften deres, vil hendene bli så rene som de kan få blitt. Hvis du har en berøringsfri kran, kan du hoppe over punkt nummer 10.

Er du fortsatt engstelig kan du følge opp med antibac, men ikke tenk at håndsprit erstatter håndvasken.

Les også: Den gylne regelen når du skal pusses opp badet

Hvor hyppig man vasker hendene har også stor betydning. Vask alltid hendene når du har vært utenfor huset, samt etter toalettbesøk og før du håndterer mat.

Kraner med Bluetooth?

Det største motargumentet mot berøringsfrie kraner, er at folk har forskjellige preferanser på vanntemperaturen og styrken på vannstrålen. Dette problemet har Oras løst med sine smarte Bluetooth-kraner. Ved hjelp av enkel oppkobling til mobilen din, kan du tilpasse kranen til egne ønsker. Neste gang du skal vaske hendene går alt av seg selv, bokstavelig talt. Du kan lese mer om Bluetooth-kranene hos Oras.

Ønsker du deg berøringsfrie kraner selv, til hjemmet ditt eller kanskje jobben. Ta kontakt med oss så hjelpe vi deg gjenre. Klikk her for å finne nærmeste Baderingen-butikk.

En grundig håndvask varer i minst 40 sekunder

Foto: Skjermbilde fra FHIs nettsider.