6 tips for å spare strøm på badet

Strømprisene har vært et mye omdiskutert tema de siste seks månedene. Heldigvis finnes det både store og små tiltak man selv kan gjøre for å senke sluttsummen på strømregningen sin. Vi gir deg seks tips til hvordan du kan spare strøm på baderommet ditt!

1. Sparedyse i alle kraner

Sparedyser er et supert hjelpemiddel for å spare vann på badet. Sparedyser kan brukes mange steder, deriblant i servantbatterier og selvfølgelig i dusjen. Et annet alternativ i dusjen er sparedusj. Med sparedusj sparer du faktisk halvparten av vannet og energien du ellers ville brukt! Sparedyse montert i blandebatteriet i dusjen er likevel et godt alternativ da dette også bidrar til å spare vann, men uten å gå på bekostning av trivselen.

Les også: Oras Hydractiva Digital – Dusjhode som viser deg vann og strømforbruket ditt i sanntid

Damixa Silhouet. Foto: Damixa

2. Installer behovsstyrt romoppvarming

Behovsstyrt oppvarming av rom er en fin måte å styre strømforbruket på. Her har du mulighet til å stille termostaten etter dine behov. Du kan for eksempel senke temperaturen om natta, for så å øke den igjen på morgenen. For de som ikke jobber hjemmefra vil det også være relevant å skru ned temperaturen på dagtid, for å oppleve at den går opp igjen når du kommer hjem.

3. Bytt til LED-pærer

Visste du at LED-pærer har nesten 50 ganger så lang levetid som ordinære lyspærer? Dette er bare en av mange grunner til å velge LED-pærer på ditt bad. LED-pærer sparer også både strøm og miljø – de bruker faktisk bare 10-15 prosent av energien til en vanlig lyspære. Et økonomisk og bærekraftig tiltak!

Les også: 7 tips til belysning på badet

4. Toalett med vannsparing

Gjør toalettet mer miljøvennlig og økonomisk med et vannsparende toalett. Visste du at et toalett med vannsparing reduserer vannforbruket i toalettet med minst 25 prosent? Her er det altså mye å spare!

Reduseringen av vann i toalettet er ikke noe man legger merke til ved bruk, og man trenger heller ikke endre noen vaner. Eneste forskjellen i hverdagen er rett og slett at du har et vanneffektivt toalett. Dette er definitivt en god investering for å senke vannforbruket og strømkostnaden på badet ditt.

Porsgrund Glow Rimfree. Foto: Porsgrund.

5. Velg en godt isolert varmtvannsbereder

Varmtvann er noe av det som bruker aller mest strøm på badet. Sjekk ut hva slags type varmvannsbereder du har, og hva den er isolert med. En godt isolert varmtvannsbereder kan spare deg for flere hundre kilowatt i året. De nyere modellene er som regel bedre isolert enn de gamle.

Har du hatt varmtvannsberederen din i en del år? Da kan det være lurt å vurdere å bytte den ut med en ny og bedre isolert modell.

Les også: Spar strøm med ny varmtvannsbereder fra Høiax – Høiax CONNECTED!

Det er også viktig å ha en varmtvannsbereder av riktig størrelse. Hvis du velger en som er for liten for ditt forbruk vil dette kreve mer energi. Dette er fordi varmvannsberederen bruker ekstra mye energi hvis den blir helt tømt for vann. Velger du derimot en større tank som du kun tømmer halvveis vil det kreve mindre energi. Til slutt er det lurt å justere temperaturen i tanken slik at den ikke er for høy – 70 grader er mer enn nok. 

6. Senk temperaturen i varmekablene

Et av de enkleste tiltakene man kan gjøre er å senke temperaturen i varmekablene. Kun en eller to grader mindre vil kunne utgjøre en forskjell på strømregningen din. Dette er et raskt og enkelt tiltak som ikke koster deg verken tid eller penger.

 

Foto: Macro Design

Linn Bad Hanna baderomsmøbel. Foto: Linn Bad